TEDAVİLER

Kalça Artroskopisi
Nedir?

Kalça Artroskopisi Nedir?


Kalçada meydana gelen bir hasarın kontrol edilmesinde ve aynı zamanda onarılmasında kalça eklemine fiber optik bir alet yerleştirilmesi işlemine kalça artroskopisi denilmektedir.

Artroskop adı verilen bu küçük fiber optik alet, bir lens, ışık kaynağı ve video kameradan oluşmaktadır. Eklemin iç kısım görüntülerinin rahatlıkla alındığı işlem sırasında hasarın yeri, yaralanma türü gibi sonuçlara rahatlıkla erişerek problemin çözülmesine olanak tanır.

Çeşitli kalça rahatsızlıklarının teşhisi ve tedavisi için kullanılan kalça artroskopisi, tedaviye yanıt vermeyen, açıklanamayan ağrı, şişlik gibi durumların teşhisinde de kullanılmaktadır. Kalça da ağrı ve hareketsizlik soruna neden olan yırtık kıkırdak veya kemik parçalarının çıkarılmasında da kalça artroskopisi uygulanmaktadır.

Kalçada Artroskopisi Ne Zaman Gerekir?


Kalça eklemi sıkışmasında
Femurda meydana gelen tümsek yapısal bozukluklarda
Kalça kırılmalarında
Kıkırdak veya bağlarda yırtılma olduğunda
FAI sendromunda
Travmaya bağlı kırık veya yırtık bağların onarılmasında
Kemik büyümelerinin giderilmesinde

Kalça Artroskopisi Ameliyatı

Açık cerrahide kullanılan büyük kesiler yerine kalça artroskopisinde iki santimetrelik küçük kesiler kullanılır. Açılan kesilerden yerleştirilen kamera sayesinde eklem içinde rahat gözlem ve hareket alanı sağlanır. Böylece, çevre dokulara zarar vermeden daha iyi teşhis ve tedavi gerçekleşir. Ameliyatın süresi açık cerrahiye göre çok daha kısadır. Kalça artroskopisi özel deneyim ve uzmanlık gerektiren bir işlemdir.

Kalça Artroskopisi Ne Kadar Sürer?


Kalça artroskopisi 1-2 saat kadar sürmektedir.

Kalça Artroskopisi Ameliyat Sonrası


Hasta bir gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. Ağrı ve enfeksiyon riskine karşı yaklaşık 10 gün kadar ilaç tedavisi uygulanır. Bazı hastalarda 4-8 hafta arasında koltuk değneği kullanmaları önerilebilir. Hastanın destek almadan yürümesi hekimin değerlendirmesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Dikişlerin alınmasına kadar kalça eklemine dikkat etmek önemlidir. Ameliyat sonrası fizik tedavi önerilebilir.

Kalça Artroskopisinin Avantajları


Açık cerrahiye göre artroskopik cerrahinin avantajları şunlardır:
Kesiler çok küçüktür, yara izi çok fark edilmez
İyileşme daha hızlı gerçekleşir
Acı hissi daha azdır
Enfeksiyon riski düşüktür.

Sık Sorulanlar

Kalça Artroskopisi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?


Femoroasetabuler sıkışma sendromu
Kalça Labrum yırtığı
Kıkırdak yaralanmaları
Kalça eklem faresi veya yabancı cisim
Sinovyal patolojiler
Tümör cerrahisi

Femoro-Asetabuler Sıkışma (FAS)Nedir?


Kalça ekleminde kireçlenme geçmiş dönemlerde yaşa bağlı olarak ileri yaşlarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdu. Günümüzde, kalça ekleminde küçük şekil bozukluklarının kalça ekleminin mekaniğini bozarak yıllar içinde kireçlenmeye yol açtığı görüldü. Femoro-asetabuler sıkışma (FAS) olarak adlandırılan bu durum genç yaşlarda da bulguları göstermeye başladı. Erkan tanı ile birlikte uygulanan kalça artroskopisi kireçlenmenin tedavi edilebilmesini sağlamaktadır.

Femoro-Asetabuler Sıkışmanın Belirtileri Nelerdir?


FAS’ın en belirgin belirtisi ağrıdır. Özellikle çömelme ve alçak sandalyeye oturma durumunda ağrıda artma görülür. Kalça hareketlerinden kısıtlanma başlar. Spor yapan kişilerde daha erken görülse de 30lu yaşlardan sonra da sıklıkla görülmektedir.

Femoro-Asetabuler Sıkışma’nın Tedavisi Neden Kalça Artroskopisi?


Kalça artroskopisini FAS tedavisinde kullanılmasının amacı, kalça eklemindeki kıkırdak zararının ilerleyip kireçlenme gelişmeden önce sıkışma durumunu düzeltmektir.

Doktorlarımız

murat_gul

Doç. Dr.

Murat Gül



Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

engin_cetinkaya

Doç.Dr.

Engin Çetinkaya



Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı