TEDAVİLER
Rotator Manşet
Yırtığı Nedir?
Rotator Manşet Yırtığı (Omuzda Kas Yırtığı)
Omuz çevresinde görülen kas yırtıkları çok sık karşımıza gelen bir durumdur. Omuzda kas yırtılması vücudun en aktif eklemlerinden biri olması sebebiyle travmalara en açık bölge olmasından kaynaklıdır.
Omuzda kas yırtığı, rotator manşet adı verilen kas grubudur. Genç ve yaşlı hastalarda farklı nedenlere bağlı olarak görülebilir. Genelde genç ve spor ile ilgilenen hastalarda şiddetli bir düşme veya travma sonrasından gözlemlenebilir. Yaşlı hasta grubunda ise yaşa bağlı aşınma veya yıpranmaya bağlı olarak yırtılma gelişebilir.
Rotator Manşet Yırtığı Nedir?
Rotator kılıf, omuz ekleminin hareketini sağlayan kas gruplarından bir tanesidir. Rotator kılıf, dört adet kas ve onların kirişlerinden meydana gelir. Bu kaslar sayesinde kolumuza bağlı günlük ihtiyaçları karşılarız. Bu kaslardan birinin zarar görmesi rotator cuff yırtığı ya da rotatır manşet yırtığı olarak tanımlanır. Rotator cuff yırtıkları veya rotator manşet adı da verilen yırtıklar birden veya tekrarlayan hareketler sonucuna bağlı oluşabilir.
Rotator Manşet Yırtığı Belirtileri Nelerdir?
Ağrı omuzdan başlayarak kolun üst tarafına doğru yayılma gösterir. Kolu yukarı kaldırmak zorlayıcıdır ve ağrının şiddeti artar Yırtığın olduğu tarafa doğru yatmak ağrıyı arttırır. Kolda güçsüzlük hissedilir. Günlük aktiviteleri yapmak zorlaşır.
Rotator Manşet Yırtığı Nasıl Oluşur?
Akut veya kronik nedenlere bağlı olarak yırtıklar oluşabilir. Akut nedenler arasında darbe, kaza, düşme sayılabilir. Kronik nedenler, ağır sporlar ile uğraşanlar, zorlayıcı hareketleri tekrarlayanlar yer alabilir. Yaşa bağlı oluşan veya tendonların aşınması sonucu kas yırtılmaları da mevcuttur.
Rotator Manşet Yırtığı Tanısı
Fiziksel muayene sonrasında röntgen veya MR istenir. Değerlendirme sonucunda tanı konulur.
Rotator Manşet Yırtığı Tedavisi
Rotator manşet yırtığı, omuzda tam bir yırtık olması ve olmaması durumuna göre tedavide farklılık gösterebilir. Omuzda tam bir yırtık yoksa, aşırı kullanım sonucu meydana gelmişse dinlenme önerilebilir. Omuz yırtığı ağrısı için ağrı kesici ve ödem giderici ilaçlar kullanılabilir. Omzun yeterli dinlenmesi ile birlikte eklemin kuvvetlenmesini sağlayacak egzersizler önerilir. Bu tedavi ile istenilen amaç, yırtığın artmasını önleyerek dokunun iyileşmesini sağlamaktır.
Tam bir rotator manşet yırtığı var ise, yırtığın durumuna bağlı olarak kapalı bir cerrahi yöntem olan artroskopi ameliyatı ile tedavi gerçekleştirilir. Zarar gören tendom ciddi boyutlarda ise ve kemiklerde aşırı büyüme varsa tek çözüm cerrahi tedavidir.
Rotator Manşet Yırtığı Ameliyatı
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte atroskopik cerrahi tam kat yırtık durumuna sahip hastalar için tercih edilmektedir. Artroskopik cerrahi de bir kamera yardımıyla 5 mm’lik kesilerden girilerek yırtığın olduğu bölge onarılır. Açık cerrahiye göre hastanın hissedeceği ağrı çok daha azdır. Kemik çıkıntıları törpülenir, kılıf yırtıkları ve tendon onarılır.
Rotator Manşet Ameliyatı Sonrası
Rotator manşet ameliyatı sonrası hasta bir gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. Kısa bir süre içerisinde yorucu olmayan hareketlere başlanır. Kol askısı 1 veya 1,5 ay kadar kullanılması gerekir. Fizik tedavinin düzenli yapılması iyileşme sürecini hızlandırır.
Omuz Kas Yırtılması Tedavisinde Ameliyat Gerekli Mi?
Omuz kas yırtılmasında tedavinin belirlenmesinde hekimin bilgi ve tecrübesi büyük önem taşır. Ameliyatsız tedavi edilen kas yırtıklarının bazıları zaman içerisinde ilerleme gösterir ve tam kat yırtık durumu ortaya çıkar. Geçici tedavilerin hastalığın ilerlemesi üzerinde etkisi yoktur. Bu durumlarda ameliyat tek tedavi yöntemidir.
Rotator Cuff Kasları Nedir?
Rotator manşet kasları olarakta bilinen bu kaslar, omuz hareketlerini sağlayan ve sabitleyen birlikte çalışan kas ve tendon grubudur.
Omuz Yırtığı Nasıl Anlaşılır?
Omuzdan kola doğru uzanan ağrı Hareketlerde kısıtlılık Omuz ve kolda hassasiyet Yırtığın olduğu bölgeye yatmakta zorlanma
Rotator Manşet Yırtığı Kimlerde Olur?
Her yaş gurubunda görülse de genellikle 40 yaş üstü kişilerde yıpranmaya bağlı olarak karşımıza çıkar. Gençlerde travma sonucu (düşme,darbe..vb.) görülebilir.
Rotator Manşet Yırtılması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Zamanında doğru tedavinin uygulanması kalıcı hasarların oluşmamasını sağlar. Rotator Manşet yırtılması doğru tedavi edilmezse ilerleyen ve düzelmeme riski mevcut olan ciddi bir rahatsızlıktır. Fizik tedavi ve ilaç kullanımın etki etmediği yöntemlerde cerrahi doğru bir tedavi yöntemi olacaktır.
Rotator Cuff Yırtığı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Ameliyat yaklaşık 1-2 saat sürmektedir. Hastalar ertesi gün taburcu edilir.
Rotator Manşet Yırtığı Sonrası İyileşme
Ameliyat sonrasında hastanın 2 ile 6 hafta arasında kol askısı kullanması gerekir. Ağır olmamak şartıyla ameliyattan 1 hafta sonra egzersizlere başlanır. Tamamen iyileşme hastaya göre değişmekle birlikte 3-6 ay arasında değişmektedir.
Rotator Manşet Yırtığı Sonrası
Ameliyat sonrası uzman gözetiminde yapılan düzenli egzersizler kas gücünün artmasında ve iyileşmenin hızlanmasında önemlidir.