TEDAVİLER
Menisküs
Nedir?
Menisküs Nedir?
Menisküs, diz bölgesindeki kıkırdakları koruyan önemli bir yapıdır. Bu yapı sert, düz ve lastiksi bir dokudur.İç ve dış olmak üzere 2 adet menisküs bulunur. Darbeler ve dizde aşırı gerilme menisküs yırtığına sebep olabilir.
Menisküsün Dizdeki Görevi Nedir?
Yuvarlak uyluk kemiği ile düz kaval kemiğinin uyumlu bir eklem oluşturmasını ve arasındaki güç dengesini sağlar Dizdeki yükü taşır Dizlerde hareket kolaylığı sağlar
Menisküs Yaralanması
Menisküs yırtığı, genelde sporcuların karşılaştığı bir problem olarak görülse de günlük hayatta bir çok insanın başına gelebiliyor. Vücut ağırlığının tek bir tarafa verilmesi sonucu gelişen menisküs yaralanmaları diz çökme, ağır yük taşıma gibi durumlarda kendini gösterebiliyor. Menisküsün yırtılması ve yaralanması durumunda farklı tedavi yöntemleri uygulanabiliyor.
Menisküs Yırtığı
Dizde en sık karşılaşılan problemlerden biri olan menisküs yırtığı, ağrılı bir kıkırdak yaralanmasıdır. Menisküs yırtıklarında kıkırdağın bir parçası da kopabilir. Kopan parça diz eklemlerinin arasına sıkışarak dizin kilitlenmesine neden olur. Menisküs yırtıkları, hareketli spor ile uğraşan kişilerin yanı sıra yaşa bağlı menisküsün zayıflaması ve dejenere olması sonucu 65 yaş üstü kişilerde de görülebilir.
Menisküs Belirtileri Nelerdir?
Dizde ağrı, şişlik ve sertlik Günlük hareketlerde kısıtlanma ve ağrının artması Hastalığın ilerleyen aşamalarında dizde kitlenme , boşalma hissi
Menisküs Tedavisi
Menisküs yırtıklarının tedavisi yırtığın büyüklüğü ve yeri ile birlikte kişinin yaşı ve günlük aktivite rutinine göre değişiklik gösterir. Menisküs yırtığı tedavisinde tek yöntem ameliyat değildir. Kişinin dizinde kitlenme durumu yoksa, ağrının şiddeti artmıyorsa, zaman içinde semptomlarda azalma gözleniyorsa cerrahi yöntem yerine ilaç veya basit tedavi yöntemleri uygulanabilir. Öncelikle dizi dinlendirmek için fiziksel faaliyetlerin sınırlandırılması önerilir. Doktorunuz gerekli görürse koltuk değnekleri kullanılabilir. Dizdeki ağrının şiddeti ve şişliğini azaltma adına birkaç gün belli saatlerde buz kullanılabilir. Şişlik için bandaj kullanılabilir. Dizin havada durmasını sağlamak adına topuk altına yastık konularak ödemin dağılması sağlanabilir.
Artroskopik Menisküs Ameliyatı
Menisküs yırtığının cerrahi tedavisi menisküsün dikiş atılarak onarılması veya parçanın çıkarılması olarak iki yöntem şeklinde gerçekleştirilir. Artroskopik menisküs ameliyatında dizin içindeki yapılar tam olarak görülmektedir. Dizin önünden açılan iki adet ufak kesik yardımıyla eklem içerisine girilir ve kamera yardımıyla yırtık onarılır. Dize zarar vermeden gerçekleşen kapalı menisküs ameliyatlarında yara izi de küçük olduğu için iyileşme süreci hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Menisküs Ameliyatı Sonrası
Hasta aynı gün ayağa kalkabilir ve ertesi gün taburcu edilir. Ameliyat sonrası dize yük verecek hareketlerden kaçınmak önemlidir. Doktorun önerisi üzerine 3-4 hafta koltuk değneği kullanmak gerekebilir. Egzersizler dizi yormadan yavaş yavaş yapılmalıdır.
Menisküs Yaralanması Nasıl Oluşur?
Doğrudan dize gelen darbeler, diz üzerine aşırı yük verilmesi, dizin üzerine düşme, dizin ters bir hareket sonucu dönmesi veya yaşa bağlı nedenlere bağlı olarak menisküs yaralanma ve yırtıklara neden olabiliyor.
Menisküs Yırtığı Hangi Sporlarda Daha Sık Görülür?
Menisküs yırtıklarının en sık görülüğü spor dalları futbol, voleybol ve basketboldur. Karşılıklı fiziksel temasın olduğu, hızlı koşmanın gerçekleştiği, atlama veya zıplama gibi hareketlerin yoğun olduğu spor dallarında çok sık görülür.
Menisküs Yırtığı Önlenir Mi?
Ani gelişen bir durum olduğu için önlenmesi zordur. Ancak menisküs yırtıklarından korunmak için uyluk kaslarınızı güçlü tutacak egzersizler yapabilirsiniz. Ağır egzersizlere başlamadan önce ısınma hareketlerini uygulayabilirsiniz. Antreman veya egzersizler yapılırken zorlayıcı hareketler sınırlı olmalı esneklik korunmalıdır. Ayakkabı kullanımında ortopedik ve ayağa doğru şekilde oturanları tercih edebilirsiniz.
Yaşa Bağlı Menisküs Yırtıklarında Ameliyat Gerekir Mi?
Yaşa bağlı gelişen menisküs yırtıkları yıpranmaya bağlıdır ve tüm eklemde gelişen bir yıpranma kireçlenmeyle birlikte görüldüğünde tercih ameliyat dışı bir tedavi yöntemidir.