TEDAVİLER

Kalça Protezi
Ameliyatı

Kalça Protezi Ameliyatı


Kalça da ağrı günlük hayatı etkileyen ve kişinin hareketlerini kısıtlayan önemli bir sağlık problemidir. Kalça eklemleri yaş, yaralanma ya da çeşitli hastalıklara bağlı olarak zaman içerisinde yıpranabilir. Kalça eklemindeki yıpranmalar ya da hasar görmesi durumunda yürümekte, oturup kalkmada zorlanmalar başlar. Hareketler de kısıtlamaların olması ve ağrıların artması ile birlikte kalça protezi ameliyatı düşünülebilir.

Kalça Eklemi Neden Zarar Görür?


Osteoartrit, romatoid artrit, kalça kırığı, septik artrit, ankilozan spondilit ve kemik displazileri gibi nedenler kalça eklemi hasarına neden olabilmektedir. Kalça ekleminin hasara uğraması ile birlikte zaman içinde total kalça protezi ameliyatı gündeme gelir.

Kalça Protezi Nedir?


Kalça protezi, zaman içerisinde hasarlı bir hale gelen kalça ekleminin yapay bir protez (prostetik kompenentlerden oluşan) ile değiştirilmesidir. Her yaştaki yetişkin için düşünülen kalça protezi ameliyatı, ağrı ve hareket kısıtlaması durumuna göre 50 ile 80 yaş arasında tavsiye edilmektedir. Kalça protezi ameliyatı güvenli bir tedavi yöntemidir ve ameliyat sonrası ağrı ve hareket kısıtlılığının ortadan kalkması ile birlikte günlük hareketlerinizi rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Kalça Protezi Ameliyatı Tanısı Nasıl Konulur?


Uzman doktor tarafından gerçekleştirilen kalça muayenesi ile hareketleriniz ve ağrı durumu kontrol edilir. Kalça protezi röntgeni ile kemik ve eklem değişikliklerinin durumu belirlenir. Cerrahi işleme karar verilmesi ile birlikte de ameliyat öncesi kan tahlilleri ve anestezi durumu görüşülür.

Kalça Protezi Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler


Hastada aktif bir enfeksiyon varsa tedavi edilir sonrasında ameliyat hazırlıkları için kan örneği alınır, anestezi hekimi ile görüşülür. Kronik hastalığı (şeker, tansiyon, kalp ..vb.) varsa kontrol altına alınması sağlanır. Sigara kullanımına ara verilmesi istenilir.

Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?


Hasta ameliyat günü veya 1 gün önce hastaneye yatırılır. Ameliyat genel anestezi ya da belden uyuşturularak yapılır. Hastaya kalçadan yapılan küçük bir kesi ile hasar görmüş kemikler çıkartılıp yerine protezler konulur.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası


Ameliyat sonrası hasta servise alınır. Ameliyat akşamı ya da ertesi gün hastanın destekle yürümesi sağlanır. Hastanede 4-5 gün süre geçtikten sonra duruma göre taburcu işlemi gerçekleşir. Taburcu işleminden 2 hafta sonra ilk poliklinik kontrolü gerçekleşir ve dikişler alınır.

Kalça Protez Ameliyatından Sonra Nasıl Yatılır?


Ameliyat tekniğinize göre ameliyat sonrası önerilerde değişebilmektedir. Kalça protezi ameliyatı sonrası yatış pozisyonunda ameliyat tekniğinize göre değişkenlik gösterse de genelde belli bir süre hastanın sırtüstü yatması istenir. Ameliyat tarafına ya da diğer tarafa dönüş konusunda gerekli olan süre kişinin durumuna göre değişkenlik gösterir.

Kalça Protezi Ne Kadar Sürede İyileşir?


Kalça protezi sonrası yürüme hızlı bir şekilde gerçekleşir. Hastalar en geç ameliyatın ertesi günü yürüteç yardımı ile yürümeye başlar. Hastanın durumuna göre de 2-3 hafta sonrası yürüteç ya da koltuk değnekleri bırakılır. Koşma gibi spor aktiviteleri için 4.aydan sonra başlanabilir. Araba kullanımı için süre kişi ve cerrah uzmanının tercihine göre 1.aydan sonra başlayabilir. Kalça protezi ameliyatı sonrası tuvalet kullanımında ilk 6 ay eğilme konusunda dikkatli olunması gerektiği için alaturka tuvalete izin verilmez. Bacak bacak üstüne atma konusunda da 2 ay boyunca yasaklıdır. Kalça protezi ameliyatı sonrası namaz kılmak isteyen hastalar sandalyede kılabilirler.

Kalça Protezi Ne Zaman Gereklidir?


Kalça protezi, eklemlerin yıpranması ve zarar görmesine bağlı hareket kısıtlaması ve ağrı durumu göz önünde alınarak uzman doktorun tavsiyesi ile gerçekleştirilir. Kalça protezi için önerilen yaş aralığı 50- 80 arası olsa da hastanın öyküsü ve kemiklerin gördüğü hasar durumu ameliyatın gerçekleşmesinde önemli bir etkendir.

Kalça Protezi Ameliyatı Ertelenir ya da Gecikirse Ne Olur?


Kalça protezi ameliyatını geciktirme ya da ileri tarihlere ertelemeniz durumunda vücudun baskı gören diğer yerlerinde de sorunlar oluşmaya başlayacaktır. Dizlerde, bel ve sırt bölgesinde kireçlenme görülebilmektedir. Uzun süre bu yerlere baskı uygulanması durumunda ameliyat olma olasılığı artan yeni yerler söz konusu olacaktır.

Kalça Protezi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?


Ameliyat yaklaşık olarak 2 saat kadar sürmektedir.

Kalça Protezi Kaç Günde İyileşir?


Ameliyat sonrası destek ile hemen yürümeye başlasanız da tam anlamıyla iyileşme süresi kişinin durumuna göre değişkenlik göstermektedir.

Kalça Protezi Kaç Yaşında Yapılır?


Ameliyat için önerilen yaş aralığı 50-80 yaş aralığında olsa da kişinin öyküsü, kemiklerin hasar durumuna göre daha erkende olabilir.

Kalça Protezi Kaç Yıl Dayanır?


Kalça protezi ameliyatında kullanılan cerrahi yöntem ve kullanılan protezler , protezlerin ömrünü ciddi oranda etkilemektedir. Yeni teknoloji ile geliştirilen seramik ve metal ara yüzlü kalça protezlerinin ömrü 15-20 yıla kadar uzamaktadır.

Doktorlarımız

sami_sokucu

Prof. Dr.

Sami Sökücü



Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

osman_lapcin

Yrd. Doç. Dr.

Osman Lapçın



Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

yavuz_arikan

Doç.Dr.

Yavuz Arıkan



Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

firat_fidan

Yrd. Doç. Dr.

Fırat Fidan



Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı